Цитати Амвросія Оптинського – життєві фрази

Цитати Амвросія Оптинського

Гріхи як волоські горіхи – шкаралупу розколеш, а зерно виколупати важко.

Потрібно жити нелицемірно і вести себе приблизно; тоді нам хіба вірно, а інакше вийде кепсько.

Істина одна, але люди наближаються до неї по-різному, як показують дев’ять Євангельських блаженств.

Жити простіше – найкраще. Голову не ламай. Молися Богу. Господь все влаштує. Чи не муч себе, обдумуючи, як і що зробити. Нехай буде, як трапиться – це і є жити простіше.

Чую тебе, начальницька мати, що ти не перестаєш сумувати … Знай, що горе – як море: чим більше людина в нього входить, тим більше занурюється.

Підбірка життєвих цитат Амвросія Оптинського

Що виявиться в нас незгодні з заповідями Божими і правилами святоотєчеським, в тому повинно приносити покаяння і упокоритися перед Богом і людьми, а не придумувати нові правила в своє виправдання.

Не будь як надокучлива муха, яка іноді без толку близько літає, а іноді і кусає і тим і іншим набридає, а будь як мудра бджола, яка навесні старанно діло своє почала і до осені закінчила медові стільники, які такі хороші, як правильно викладені ноти.

Цитати Амвросія Оптинського – Ми повинні жити на землі так, як колесо крутиться: як тільки однією точкою торкається землі, а іншими неодмінно прагнути вгору; а ми як заляжемо на землю, так і встати не можемо.

А головні заповіді Господні: «Не судіть, і не будуть судити; не осуджуйте, щоб не засуджені будете; прощатимете і вам проститься ». Крім цього, бажаючі спастися завжди повинні містити в пам’яті слова преподобного Петра Дамаскіна, що порятунок відбувається між страхом і надією.

Три ступеня для порятунку, як сказано у св.Иоанна Златоуста: а) не грішити, б) згрішив, каятися, в) хто погано кається, тому терпіти скорботи.

Причина невіри – любов до земної слави, як свідчить Сам Господь у Святому Євангелії: Како ви можете вірувати, славу один від одного приймаючи, і слави, яже від Єдиного Бога, не шукаєте (Ін. 5: 44).

У житті цьому потрібен співчутливий погляд, ласкаве слово, потрібно свідомість, що нас люблять і нам вірять, потрібно те, що в світі саме рідкісне і саме великий скарб – серце уважне.

Тілесне і видиме благопр відмінність може призводити нас до бла гому облаштування внутрішніх помис лов.

Не користь наслідувати іншим, бо у кожного свій шлях.

Ти чай пий, тільки справа духовне розумій.

Благодушно і вдячно терпить все обіцяється там спокій. Та який? І сказати неможливо; тільки потрібно для цього жити обережно, і перш за все жити смиренно, а не тривожно, і надходити як слід і як повинно. У помилках ж каятися і миритися, але не бентежитися.

Скрізь війна, всюди боротьба; і отримують заспокоєння тільки того, хто біжить душевно, керуючись законом Божим.

Ніхто не повинен виправдовувати свою дратівливість якою-небудь хворобою, – це походить від гордості. А гнів людини, за словами святого апостола Якова, правди Божої не чинить.

… справа нашого спасіння залежить і від нашого волевиявлення, і від Божої допомоги і сприяння. Але останнє не буде, якщо не випередити перше.

Що тобі за справу, що про тебе говорять? Якщо слухати чужі мови, доведеться звалити осла на плечі.

Нудьга – зневірі онука, а ліні – дочка. Щоб прогнати її геть, в справі потрудися, в молитві не лінуйся; тоді і нудьга пройде, і старанність прийде. А якщо до цього терпіння і смирення додаси, то від багатьох зол себе позбавиш.

Безліч побутових проблем нашого життя від нас самих.

Без смирення неможливо мати заспокоєння.

Волі людини і Сам Господь примушує, хоча багатьма способами і картає.

упокорюється, і всі справи твої підуть. Смирення полягає в тому, щоб поступатися іншим і вважати себе гірше всіх. Це набагато спокійніше буде.

Треба … направлятися до корисному для душі результату зі скрутного становища, а не просто діяти так, як представляються нам речі.

Раджу тобі не вірити жодному передчуття, яке на тебе наводить тугу і безрадісне стан душі; а вірити тому, як Бог влаштує. Бог же влаштовує для нас завжди корисне і рятівне.

Цитати і фрази Амвросія Оптинського – Любов, звичайно, вище за все. Якщо ти знаходиш, що в тобі немає любові, а бажаєш її мати, то будеш робити діла любові хоча спочатку без любові. Господь побачитьтвоє бажання і старання і вкладе в серце твоє кохання.

Лицемірство гірше невіри.

Все добре, розпочате тобою, відноси до Бога і визнай, що без Бога нічого неможливо для тебе, а з Богом – все.